Om Old Boys Idrætsklub, Horsens

HistorieHistorien om Old Boys Idrætsklub, Horsens . . . 

Old Boys Idrætsklub blev stiftet den 19. september 1922.

Ved 100 års-receptionen den 17. september 2022 holdt
formand Mads-Christian Clemmesen tale.
Forfatter Birger Weiling

“Ja, jeg ved godt at det først er på mandag der er den rigtige dato for jubilæet, men i dag vil vi fejre at foreningen blev en selvstændig idrætsforening for 100 år siden.

I dagens anledning vil det være naturligt at granske lidt i klubbens historie og forsøge at give en beskrivelse af de aktiviteter og begivenheder som de mange år har ført med sig.

Informationerne har 100-års-gruppen fundet i jubilæumsskriftet fra 60-årsdagen i 1982 og i forhandlingsbøger, kassebøger og diverse billedmateriale som forskellige medlemmer har leveret til klubben.

Nu hedder det jo ikke forhandlingsbøger og kassebøger mere. Det hedder referater og regnskaber. Ja, man skal jo følge med tiden.

Klubben startede oprindeligt under navnet ”Old Boys” og indgik som en særskilt afdeling i Horsens forenede Sportsklubber.
På en ordinær generalforsamling den 19. september 1922 blev det besluttet – med 13 stemmer mod 2 – at udmelde sig af Horsens forenede Sportsklubber og stifte en selvstændig forening under navnet ”Old Boys Idrætsklub”. Og det hedder vi stadigvæk.

Alderen for optagelse i foreningen blev fastsat til 30 år og medlemsantallet måtte ikke overstige 75 – og heraf måtte kun 25 være passive. Kontingentet blev fastsat til 12 kr. årligt med 1 kr. i indskud for nye medlemmer.
Det blev også besluttet at udvide foreningens aktiviteter til at omfatte både cricket og motionsgymnastik.

Initiativtagerne var læderhandler Frithiof Jensen, blikkenslagermester Christian Jensen, repræsentant Aage Birch, repræsentant Ludvig Christensen, entreprenør Wilhelm Jørgensen og købmand Victor Hansen.

Der var en meget formel omgangstone i mange år, ja man gik meget op i titler. Dette bruger vi ikke så meget mere.

Som Knud Aabo skrev i 60- års-jubilæumsskriftet, så har cricketsporten været en begivenhedsrig epoke i Old Boys historie. Horsens har i tidens løb fostret mange dygtige spillere, som har hjemført jyske mesterskaber og repræsentation på udvalgte hold. Når spillerne ophørte med at spille turneringskampe, fortsatte mange med at dyrke motionscricket i Oldboys. Dette forhold har været medvirkende til, at man har opnået gode resultater i venskabskampe mod andre byer som: Aarhus, Herning, Silkeborg, Odense og København.
Der blev spillet motionscricket i Old Boys helt indtil 1965.

I 1924 sluttede man sæsonen af med en gymnastikopvisning og det gjorde man i mange år derefter. Måske det var en ide at tage op igen??

I 1925, 1926, 1927 og 1929 opførte Old Boys også en revy. Det var en af medlemmerne A. Edelmann der var forfatteren hertil.

I 1926 dækkede pressen en gymnastikopvisning for familie og venner, hvor børnene beundrede med stolthed fædrenes præstationer. De 16 gymnaster var i alderen 35 til 52 år. Pressen skrev: ”En af de foreninger, som i særlig grad lægger vægt på gymnastikkens uvurderlige fordele til at skabe en sund sjæl i et sundt legeme, er Old Boys Idrætsklub”. Det var meget flotte ord.

Klubbens daværende formand, repræsentant Aage Birch, bemærkede at.: ”Nu var gymnastikopvisningerne jo ikke præsentationsgymnastik i egentlig forstand, men en afslutning eller eksamen for sæsonens hårde arbejde. Særlig smidighedsøvelserne var ualmindelig gode og flotte præstationer i betragtning af deltagernes korpulence og alder. Der blev serveret flyvespring og saltomortaler”.

Gymnastikopvisningerne sluttede i 1938 – blev lige genoplivet i årene 1955 – 1958.

Idrætsmærket er stiftet den 13. december 1921 og er et samvirke af De Danske skytte-, gymnastik- og idrætsforeninger, Dansk Idræts Forbund, De danske gymnastik- og ungdomsforeninger (nu DGI) og Forsvaret.

1928 blev de første idrætsmærker erhvervet i Old Boys: 3 guld og 4 bronze. Og siden er der hvert år blevet gennemført prøver. Det er blevet til rigtig mange idrætsmærker i Old Boys’ historie. Nu er der ikke noget der hedder sølv og bronze, så vi går efter guldet.
Som en lille anekdote var der i 1970 31 medlemmer der tog idrætsmærket, og det er så vidt vides det højeste antal i foreningens historie.

Notater viser, at tilbage fra 1958 sluttede gymnastikken med, at boyserne marcherede rundt i salen syngende: ”I alle de riger og lande”. Dengang skrev man at det var festligt.
Når vi begynder gymnastiktræningen nu til dags, så synger vi de 2 første vers i: ”I alle de riger og lande” og vi slutter træningen af med: ”Tinge-linge-later” og klapper ad træneren Runi Davidsen for gode øvelser og ledelse. Det er stadig festligt.

I 1930 fik foreningen sin eget klubsang, lavet på sangen ”Høje Nord”. Teksten er skrevet af forretningsfører A. Høgenhaug. Klubsangen afsynges stadig til både generalforsamling, juleafslutning og arrangementer som i dag.

Old Boys juletræsfest var en årlig tilbagevendende begivenhed indtil 1940.
Fastelavnsfest blev der også afholdt, helt indtil 1961, med undtagelse af nogle enkelte år. Det var en årlig tradition som herefter blev afløst af efterårsfesten.

Skydning var faktisk også en del af Old Boys og var fra starten en yndet sport. Der blev afholdt fugleskydning og skiveskydning, men dette ophørte i 1940, for på generalforsamlingen blev det som følge af besættelsen besluttet, at indstille skydningen og i stedet arrangere keglespil.
Den sidste keglekonge blev kåret i 1970, da keglebanen på Bygholm Parkhotel blev nedlagt. Keglespillet blev i mange år afviklet i forbindelse med den årlige generalforsamling.

Økonomien kan også omregnes således:
Kontingentet blev i 1922 fastsat til 12,00 kr. årligt.
I 1927 oplevede klubben en økonomisk krise, hvilket medførte, at der måtte udskrives et ekstra kontingent på 3 kr. som blev fordelt over 2 kvartaler.
Under krigen vedtoges det, at boyser, som var gået ”under jorden” skulle være kontingentfrie.

Først i 1946 blev kontingentet forhøjet til 16 kr. og i 1966 til 20 kr.
Kontingentet er gennem 70’erne steget som følge af inflationen og var i 1982 steget til 125 kr. årligt.

Lad os lige opstille et lille regnestykke:
i 1925 kunne man for årskontingentet på ”Landmandshotellet” nyde 20 pilsnere
i 1981 kunne man for årskontingentet på ”Kronborg” nyde 12½ pilsner
i 2022 kan man for årskontingentet på ”Det ny Kronborg” nyde 10½ pilsner
Argumentet for kontingentstigning er nu i hus, for kontingentet burde altså være 500 kr.

Det var lidt anekdoter fra 1922 til ca. 1982.

Fra 1982 er der jo også sket noget i Old Boys Idrætsklub.

100-års-gruppen som har arbejdet med planlægning af jubilæet, har også haft møde med nogle af de medlemmer der har været med i mange år – og de kunne også komme med et par ting.

For eksempel:
–         For at blive medlem, så skulle man indstilles af et andet medlem – og godkendes på bestyrelsesmøde
–         Der har været en flidspokal for fremmøde hver gang. Det er nu afskaffet.
–         I 1993 flyttede Old Boys Idrætsklub fra Kildegade til ASV
–         I 2006 arrangerede Birger Weiling en volleyballturnering med deltagelse af 3 klubber fra Aarhus. Turneringerne blev holdt forskellige steder i Aarhus.
Disse turneringer kører fortsat og er udvidet med klubber fra Solbjerg og Hundslund men afvikles altid her i Sønderbro Kulturhus
–         I 2016 åbnede Old Boys Idrætsklub– som en prøveordning – at kvinder kunne blive medlem og have deres eget gymnastikhold
–         I 2016 fik Old Boys Idrætsklub egen hjemmeside
–         I 2018 blev prøveordningen ophævet og kvinderne kunne blive ligeværdigt medlem men fortsat under navnet: Old Boys Idrætsklub
–         Fra januar 2018 flyttede Old boys Idrætsklub gymnastik og volleyball til Sønderbro Kulturhus. Her er vi blevet rigtig godt modtaget og vi er meget glade for at være her
–         Fra sæsonen 2021 blev vi nødt til at skifte træningsdag fra mandag til torsdag pga. omlægninger her på Sønderbro Kulturhus. Det kostede nogle medlemmer som havde andre aftaler om torsdagen. Nogen af dem har vi heldigvis fået tilbage
–         Idrætsmærker tager vi stadig. Bestyrelsen så jo gerne at der var flere idrætsmærketagere, men er selvfølgelig glade for dem som fortsat udfordrer sig selv og tager idrætsmærkerne.
Idrætsmærkedommerne Mogens Sørup Andersen og Henning Christensen har i mere end 30 år stået for prøverne og kunne godt tænke sig at blive udskiftet efter lang og tro tjeneste. Vi var derfor ved at arrangere dommerprøver i samarbejde med DGI, men så kom Covid19 og satte uddannelsen på stand by. Vi er i gang igen med at arrangere dommerprøver efter anmodning fra de 2 idrætsmærkedommere.
–         Vi kan være meget meget stolte. Når vi afholder generalforsamling, så er det med stor deltagelse, ofte omkring 40 medlemmer
–         I 2021 fik foreningen CVR-nummer og blev godkendt som folkeoplysende forening i Horsens Kommune

Vi skal også lige have en opdatering vedr. bestyrelsen. Siden 1922 har der været 64 bestyrelsesmedlemmer, heraf 13 formænd og 10 kasserer.

Vi fik nedsat en 100-årsgruppe bestående af: Inga Jensen, Bent Winther Jensen, Henry Stenmann Larsen, og Birger Weiling.

100-årsgruppen har så arrangeret dette eftermiddagsarrangement OG en aftenfest som vi holder på Oasen i aften.

Jeg vil, som den stolte formand for Old Boys Idrætsklub, gerne takke 100-årsgruppen for dette kæmpestore og flotte arbejde.

Jeg håber i den forbindelse, at I alle har set både artiklen i Horsens Folkeblad den 3. september 2022 og i Horsens Posten den 7. september 2022?

Til slut vil jeg udbringe et hurra for Old Boys Idrætsforening og dette gør vi på Old-boys-maner med:  3 korte hurraer og OLD BOYS”

OLD BOYS længe leve: Hurra, Hurra, Hurra – OLD BOYS